Shiatsu therapie, hoe werkt dit nu eigenlijk?
Shiatsu betekent letterlijk “druk met de vingers”, een massage op een ontspannen manier waarbij de therapeut het eigen lichaamsgewicht gebruikt om de juiste diepte van druk te geven langs het netwerk van energiebanen die over het lichaam en door de organen lopen en waardoor de energie (Ki of Qi) zich in ons lichaam beweegt. Shiatsu is verwant aan acupunctuur. Er komen echter geen naalden aan te pas.
Je natuurlijke balans
Balans is als een weegschaal. De weegschaal wordt gevuld met wat wij leven noemen. De kunst is de weegschaal vaak genoeg in evenwicht te brengen om het lichaam een referentiekader te bieden waarmee het verder kan. Shiatsu kan hierbij helpen.
Meridianen
Er wordt gewerkt met de energiebanen in je lichaam, de zogenoemde meridianen, die elk met een ander orgaan in verbinding staan. Op deze banen bevinden zich punten, die bij de juiste druk hun energetische werking bieden en hiermee in de basis een teveel of te weinig energie kunnen balanceren.
Duur van de behandelingen
Wanneer ik tijdens de Shiatsu massage of therapie merk, dat jouw lichaam de behandeltijd niet aan kan, vanwege een gebrek aan Qi, zal ik de behandeling eerder stoppen om ervoor te waken dat je niet uitgeput raakt. De resterende tijd kun je in ontspanning blijven liggen met een warme deken. In de meeste gevallen, zal ik dit kunnen ondersteunen, door de aanraking van een enkel punt, of oppervlak, met voedende intentie. Dit is een voorbeeld van wat ik een energetisch rustmoment noem.
Contra-indicaties
Contra-indicaties zijn redenen waarom iemand (gedeeltelijk) niet gemasseerd mag worden. Om te weten te komen of ik iemand wel, gedeeltelijk of niet mag masseren, zal ik bij het eerste gesprek een aantal vragen stellen. Let wel, als ik niet volledig of verkeerd ingelicht wordt kun je mij niet aansprakelijk stellen voor schade en of letsel ten gevolge van een door mij uitgevoerde massage.
Raadpleeg bij twijfel altijd je arts of behandelaar.
Het is niet mogelijk een lichaamsmassage te ondergaan bij:
- koorts
- griep
- infectieziekten
- ernstige vaatziekten
- trombose
- bij een zwangerschap
- het onder invloed zijn van alcohol en drugs
Er wordt plaatselijk niet gemasseerd bij:
- open wonden
- ontstekingen
- steenpuist
- spataderen
Let op: indien je op dezelfde dag van de Shiatsu-therapie ook een andere behandeling hebt ondergaan, zoals fysiotherapie, cranio sacraal therapie, ontspanningsmassage, reiki, etc…. dan raad ik sterk aan om de behandeling bij mij te annuleren. Wij kijken dan samen naar een andere dag. Let hierbij even op de annuleringsvoorwaarden.
wat kan ik verwachten?
Bij de eerste behandeling neem ik altijd extra tijd voor je. We drinken samen een kopje thee of water en gaan in gesprek. Dit is het intakegesprek en tevens een kennismaking met elkaar.
Het is fijn om even tijd te krijgen te mogen ervaren of het prettig voelt in de praktijk en bij mij. Je bent nooit verplicht om behandelingen voort te zetten als het niet goed voelt. Veiligheid is voor mij een belangrijke voorwaarde omdat ik uit ervaring weet dat de behandelingen dan nog beter werken.
Tijdens het eerste intakegesprek stel ik je ook vele vragen om een beeld te krijgen van wie jij bent, jouw achtergrond en ervaringen, wat je verwachtingen en wensen zijn en welke fysieke of mentale klachten je ervaart. Je krijgt uitleg en antwoord op de vragen die je hebt over de behandeling en we nemen samen even wat praktische informatie door. Mochten we na het gesprek overeenkomen dat je bij mij wil worden behandeld, dan is dit meteen onze mondelinge behandelovereenkomst.
Diagnose
Er wordt gericht behandeld op klachten. Vooraf aan je behandeling wordt naast de anamnesevragen ook een diagnose gesteld vanuit het voelen van de pols en de buik. Soms wordt de kleur en de vorm van de tong bekeken.
Op de grond of op de tafel
Tijdens een Shiatsu-therapie behandeling lig je op een speciale mat op de grond. Wanneer door lichamelijke klachten of andere redenen, niet op de grond gewerkt kan worden, zal de behandeling plaatsvinden op een elektrische verstelbare behandeltafel.
Nieuwe balans
Na de behandeling zal je lichaam een paar dagen zoeken naar een manier om de aangeboden balans te integreren. Dat kan soms een beetje onwennig voelen en soms komen hierdoor ook oude klachten weer omhoog. Dit is positief! We pellen lagen af en dat brengt veel in beweging. Afhankelijk van je klachtenpatroon, zullen er gemiddeld ca 4 tot 6 behandelingen nodig zijn om een nieuwe balans een stevige basis te geven.
Kleding
De behandeling wordt gewoon over de kleding heen gegeven. Om goed te kunnen ontspannen tijdens de behandeling, is het fijn als je makkelijk zittende kleding aan hebt. Een joggingbroek is bijvoorbeeld prima en geeft een goede beweeglijkheid bij draaiende bewegingen.
Hygiëne
De praktijk wordt na iedere behandeling gelucht. Ook reinig ik tussen twee cliënten in steeds mijn handen. Sinds Corona nemen de meeste mensen hun eigen handdoeken mee. Het is niet verplicht. Mocht je geen eigen handdoeken bij je hebben, zijn er altijd schone handdoeken beschikbaar.